Ihoekspertti vastaa

Maria Matsson, ACO:n tutkija ja tuotekehittäjä, vastaa tavallisimpiin kysymyksiin finneistä ja ihonhoidosta. Lue Marian vinkit epäpuhtaan ihon hoitoon!

Finnit ja hormonit
Miksi saan finnejä, vaikka olen yli 20-vuotias? Eikö se ole teinien ongelma?

Vastaus: Hormonimuutosten katsotaan olevan tavallisin syy finneihin. Siksi finniongelma alkaa usein teini-iässä, mutta finnejä voi tulla myös teini-iän jälkeen. Naisilla hormonitason muutokset kuukautiskierron aikana voivat aiheuttaa finnejä. Stressi on yksi finnejä lisäävä tekijä teini-iän jälkeen. Voimme myös itse vaikuttaa ihon kuntoon sillä, miten käsittelemme ja koskettelemme ihoamme. Sormet, siveltimet ja meikit voivat lisätä bakteerien kasvua iholla ja tukkia ihohuokosia, jos emme huolehdi niiden puhtaudesta. Jos finnit aiheuttavat suurta ongelmaa teini-iän jälkeen, kannattaa käydä lääkärissä ja selvittää, onko suurempi hormonaalinen epätasapaino finnien syynä.

Ihohuokoset
Miten pääsen eroon tukkeutuneista ihohuokosista?

Vastaus: Kaikki lähtee ihon hyvästä perushoidosta, jonka avulla estää ihohuokosten tukkeutuminen. Puhdista ihosi aamuin illoin ja levitä iholle kosteusvoide puhdistuksen jälkeen. Helposti tukkeutuville alueille voit käyttää täsmätuotteita, jotka sisältävät syväpuhdistavaa salisyylihappoa. Viimeisenä, muttei vähäisempänä: Älä puristele ihohuokosia. Puristelu ärsyttää ihoa, pahentaa tukkeumia ja aiheuttaa jopa finnejä.

Puristelu

Sain finnin noin 2 kuukautta sitten, puristin sitä ja se paheni. Jäljellä on enää pieni punainen patti missä on myös punaista ympärillä ja sen vieressä ihohuokonen on laajentunut. Mitä voin tehdä, että se katoaisi?

Vastaus: Finnejä ei tulisi puristella, vaikka mieli tekisi. Kuten sanottu, puristelu voi pahentaa tilannetta. Suosittelen, että käytät salisyylihappopohjaista puhdistusgeeliä, joka syväpuhdistaa ihohuokosia. Punainen arpi ja sen ympärillä punoittava iho häviää vähitellen. Suosittelen käyttämään alueella Cover stickiä, joka poistaa punaisuutta ja estää ihohuokosten laajentumista ja uuden finnin syntymistä.

Puhdistus
Puhdistan kasvoni aamuin ja illoin, mutta saan siitä huolimatta finnejä. Mitä minun pitäisi tehdä?

Vastaus: Vaikka kasvot puhdistetaan aamuin illoin, se ei aina riitä. Myös muut tekijät vaikuttavat ihon kuntoon. Yhtä tärkeä kuin puhdistus on kosteutus. Se on yhtä tärkeää niin rasvaiselle kuin kuivallekin iholle. Käytä voidetta, joka ei tuki ihohuokosia tai rasvoita ihoa. Kokeile tuotteita, jotka sekä kosteuttavat että vähentävät ihon rasvaisuutta. On tärkeää käyttää tuotteita, jotka on kehitetty rasvoittuvalle iholle. Paikallisesti epäpuhtaille alueille voit käyttää kuivattavia ja bakteerien kasvua estäviä tuotteita.

Meikkivoide
Käytin meikkivoidetta, jonka sanottiin olevan ei-komedogeeninen. Finnien lisäännyttyä jouduin lopettamaan käytön. Haluaisin tietoa meikkivoiteista, jotka eivät tuki ihohuokosia.

Vastaus: Meikkivoiteen ei tulisi tukkia ihohuokosia. Useimmat meikkituotteet eivät itsessään aiheuta finnejä. Syynä ovat virheelliset ihonhoitotottumukset. Kun iho puhdistetaan ja kosteutetaan ennen meikkivoiteen käyttöä, riski tukkeutuneisiin ihohuokosiin on paljon pienempi. Rasvaisella iholla olisi hyvä käyttää salisyylihappoa sisältäviä tuotteita, jotka ennaltaehkäisevät ihohuokosten tukkeutumista ja finnejä. Puhdistuksen jälkeen käytetään ihotyypin ja ongelman mukaan voidetta. Sen jälkeen iholle levitetään meikkivoide. Jos käytät meikin levitykseen sientä, muista puhdistaa se säännöllisesti.

Kotikonstit
Onko olemassa toimivia kotikonsteja finneille? Voinko tehdä keittiötarvikkeista itselleni hoitavan naamion?

Vastaus: Kotitekoisten tuotteiden ongelmana on, että aineet saattavat vaikuttaa negatiivisesti ihoon. On vaikea tehdä tuotteita itse, joissa aineiden suhde olisi oikea. Pahimmillaan tuotteet jopa tukkivat ihohuokosia enemmän. Siksi en suosittele kotitekoisia tuotteita helposti rasvoittuvalle iholle. Tavallisesti keittiöstä löytyvistä raaka-aineissa ei ole aineita, jotka olisivat tehokkaita finneille. Jos kuitenkin teet ihollesi oman kotitekoisen naamion, muista ettei se sisällä säilöntäaineita ja pilaantuu siksi helposti.

Ravinto
Miten paljon ravinto vaikuttaa finneihin? Aiheuttaako suklaa ja juusto finnejä?

Vastaus: Monet kokevat, että finnit lisääntyvät tiettyjen ruoka-aineiden (kuten suklaan tai juuston) nauttimisen jälkeen. Ruoka-aineiden ja finnien välistä selkeää yhteyttä ei ole löydetty. On kuitenkin mahdollista, että juuri sinulla tietyt ruoka-aineet aiheuttavat finnejä, vaikkei niin olekaan kaikilla.

Ihmelääke
Onko olemassa ihmelääkettä joka poistaisi finnit ikuisesti?

Vastaus: Sellaista lääkettä ei valitettavasti ole olemassa. Finneistä ei vielä tiedetä kaikkea (mm. niiden tarkkaa syntyprosessia), joten on haasteellista kehittää juuri sopivaa hoitoa. Olemme kaikki yksilöitä ja meillä on erilaiset ihot. Siksi ei voi sanoa yleispätevää hoito-ohjetta, mikä toimisi kaikilla. Onneksi tänä päivänä löytyy paljon tehokkaita lääkkeitä finnien hoitoon sekä reseptillä että ilman reseptiä.