Mikä aiheuttaa finnejä?

Finnit ovat usein perinnöllisiä, mutta myös ulkoiset tekijät ja psyykkiset asiat vaikuttavat finnien syntyyn.

Riski finnien saamiseen on suurempi, jos vanhemmillasi on ollut paljon finnejä nuorena. Onneksi epäpuhtaan ihon tuotteet ovat kehittyneet paljon vuosien myötä, joten ongelmaa on helpompi hoitaa. Kannattaa jutella vanhempien kanssa, jotta osaa varautua ajoissa ja ennaltaehkäistä ongelmaa.

Murrosiässä hormonit ovat merkittävä syy finnien syntyyn. Hormonit lisäävät talintuotantoa. Ilman kunnollista puhdistusta ja kosteutusta iholle tulee finnejä. Erityisen tärkeää on hoitaa niitä ihoalueita, jotka rasvoittuvat herkimmin.

Ihon tasapainoon vaikuttavat myös ulkoiset tekijät. Ihonhoitotuotteilla on hyvin suuri vaikutus ihon kuntoon. Rasvaiset voiteet eivät sovi epäpuhtaalle iholle. On tärkeää kosteuttaa rasvaista ihoa oikeanlaisella, kevyellä voiteella, joka ei tuki ihohuokosia. Jotkut meikit voivat olla liian raskaita epäpuhtaalle iholle ja voi tuntua, että ne tukkivat ihohuokosia. Kannattaa aina kysyä, mitä tuotteita epäpuhtaalle iholle suositellaan.

Ei ole olemassa todisteita siitä, että tietyt elintarvikkeet aiheuttaisivat finnejä. Tämä on kuitenkin yksilöllistä; jotkut elintarvikkeet saattavat vaikuttaa enemmän tai vähemmän juuri sinun ihollesi. Jos koet, että esimerkiksi suklaa tai pähkinät aiheuttavat sinulle ongelmia, on viisasta vähentää niiden syömistä.

Tietyt lääkkeet voivat myös aiheuttaa finnejä. Jos epäilet lääkkeesi aiheuttavan finnejä, keskustele lääkärisi kanssa.

Lisäksi psyykkiset tekijät voivat aiheuttaa finnejä. Masennus ja stressi altistavat ihon epäpuhtauksille. Uni ja lepo ovat tärkeitä myös ihosi hyvinvoinnin kannalta.

Milloin kannattaa hakea apua?
Jos ihosi häiritsee sinua, kannattaa hakea apua. Apua tulee ehdottomasti hakea, jos iholla on märkärupia, rakkuloita tai se arpeutuu. Jos itse koet iho-ongelman hankalaksi, se on tarpeeksi hyvä syy hakea hoitoa.

Lievät akneoireet voi useimmiten hoitaa itse. Jos hoito ei tehoa 6-8 viikon sisällä, saatat tarvita reseptilääkkeen. Keskustele lääkärisi kanssa.