Näin finnit syntyvät

Akne ilmestyy useimmiten teini-iässä, kun hormonien vaikutuksesta talirauhanen kasvaa ja talintuotanto lisääntyy. Lue miten finnit syntyvät ja opi ennaltaehkäisemään niitä.

Finni syntyy, kun kuolleet ihosolut ja tali muodostavat tulpan talirauhasen suulle. Bakteeri nimeltään Propionibacterium acnes esiintyy normaalioloissa iholla, mutta se viihtyy erityisen hyvin tukkeutuneessa talirauhasessa.

Joillain ihmisillä tämä prosessi on normaalia nopeampi ja siksi he saavat enemmän finnejä. Vaikeimmissa tapauksissa talirauhanen puhkeaa ihon alla, tulehduttaa ympäröivän ihoalueen ja aiheuttaa suuremman ongelman. Siksi on tärkeä välttää finnien puristelua.

 

1. Normaali ihohuokonen
Normaalissa ihohuokosessa on ihosoluja, jotka kulkeutuvat ylöspäin ihon pintaan ja hilseilevät pois. Jos kuolleet ihosolut jäävät jumiin talin kanssa karvatuppeen, voi syntyä finnejä.

 

2. Avoin komedo
Ihohuokonen on tukkeutunut ja tali tummentunut ilman vaikutuksesta (mustapää).

 

3. Umpikomedo
Propionibacterium acnes –bakteeria on luonnostaan iholla. Se viihtyy hyvin tukkeutuneessa talirauhasessa ja lisääntyy talirauhasen rasvahappojen ja glyserolin avulla (valkopää).

 

4. Finni
Liiat rasvahapot ärsyttävät ihoa ja voivat aiheuttaa tulehduksen ihohuokoseen/karvatuppeen. Tämä näkyy finninä. Toiset ovat herkempiä saamaan finnejä kuin toiset.

 

5. Pustula
Vaikein tulehdusmuoto on pustula, jolloin tulehdus leviää yksittäisestä ihohuokosesta ympäröivään kudokseen. Tämän takia finnejä ja mustapäitä ei saa puristella.